KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.

Államtitkári látogatás és sajtótájékoztató a KÉZMŰ Csömöri úti telephelyén

Sajtónyilvános bemutatón tekintette meg a párizsi Magyar Paralimpiai Csapat készülő hivatalos eskütételi ruházatát Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Szekeres Pál, a bizottság tiszteletbeli elnöke, valamint a paralimpiai bronzérmes Madarászné dr. Mező Boglárka kerekesszékes vívó a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. csömöri úti varrodájában.

Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár úr kiemelte a fogyatékossággal élők által teremtett értékek jelentőségét: „mára természetessé vált, hogy 2024 nemcsak az olimpia, hanem a paralimpia éve is, és ma már a parasportolókat is sokan ismerik szerte az országban.” Az államtitkár hangsúlyozta: „a sporttal együtt a munkában is szeretnék megmutatni, hogy lehet értéket teremteni, ezért támogatja a kormány kiemelten a megváltozott munkaképességű dolgozók foglalkoztatását. Ennek, valamint az Érték vagy programnak is köszönhetően 2010 óta két és félszeresére nőtt azoknak a fogyatékossággal élőknek a száma, akik megváltozott munkaképességük mellett is dolgoznak.”

Szabó László elnök úr elmondta: „a paralimpikonok Magyarország sportjának legmagasabb szintű, legprofesszionálisabb, legelhivatottabb szintjét képviselik, és ugyanez a helyzet a KÉZMŰ termékeivel is a ruházati iparban. Bár van szimbolikája, hogy egy olyan gyártót választottunk, aki nagy számban foglalkoztat megváltozott munkaképességűeket, de fontos hangsúlyozni, hogy nem elsősorban ezért választottuk őket, hanem mert a munkájuk minősége kivételes.”

A sportolók képviseletében a második paralimpiájára készülő Madarászné dr. Mező Boglárka emlékeztetett, hogy elérkezett a paralimpikonok felkészülésének utolsó és egyben legizgalmasabb szakasza, hiszen már kevesebb, mint három hónap van vissza a párizsi paralimpiáig.„Sportolóként fontosnak tartom, hogy a ruházatunk – amellett, hogy elegáns – komfortos is legyen, jó minőségű anyagból készüljön, illetve meg tudjon felelni a paralimpikonok speciális elvárásainak. Az eddig látottak alapján a KÉZMŰ ünneplő ruháiban remekül fogjuk érezni magunkat” – emelte ki a ruhák kapcsán.

Madarász Dezső közbeszerzési és és beszerzési igazgatója köszöntőjében bemutatta a céget, és a projektről osztott meg információkat.

50 női és 70 férfi öltözetet készítünk, ami fejenként a nők esetében 1 ruhát, 1 blézert és 1 táskát, a férfiakéban pedig 1 zakót, 1 nadrágot, 1 inget és 1 nyakkendőt tartalmazó szettből áll.

A termékek kialakításánál, anyag választásánál arra törekszünk, hogy olyan öltözékeket gyártsunk, melyeket a paralimpia után is szívesen viselnek majd mind a sportolók, mind a kísérők.

Az öltözetet a Gyártáselőkészítési és Technológiai Osztály munkatársai tervezték Mátrai Marianna koordinátor vezetésével, a mintadarabok pedig a Mintavarrodában készültek Klincsek Ella művezető irányításával. A szabást minden termék esetében a központi szabászat végzi.

A sportolók testmérete a méretvétel alapján egyedinek mondható, azok nem konfekció méretek, ami a kísérőkre, az edzőkre is jellemző, hiszen nagy részük sportoló. Így a szabásmintákat is mindenkire a mért adatok alapján alakították ki a KÉZMŰ szakemberei. Vannak, akiknél szükségesnek tartottak legalább egy próbát, ami a félkészre varrt termékek felpróbálásával volt elvégezhető.

A kerekesszékes sportolóknál igyekeznek a speciális élethelyzetnek megfelelően a rájuk készített termékeken olyan változtatásokat eszközölni, ami a viselést komfortosabbá teszi. Például a férfiak nadrágjánál a háta ülepet jelentősen meghosszabbították. A hölgyeknél pedig a blézernél a háthasítékot áthelyezték az oldalvarrásba.

A Magyar Paralimpiai Bizottság számára a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. országszerte 4 telephelyen, 5 üzemben készíti majd a termékeket:

  • a nagybaracskai üzem 59 darab férfinadrágot,
  • a kaposvári üzem 59 darab férfizakót,
  • a Budapest, Csömöri úti varroda 59 darab férfiinget,
  • a pásztói telephely a táskákat varja,
  • illetve a Csömöri úti Mintavarrodában készülnek a női blézerek és ruhák. Ugyancsak ez utóbbiban varrnak a dolgozóink 7 darab férfi ruházatot, mert a paralimpiára kvótát szerzett sportoló testalkata annyira egyedi, hogy több próbát igényel majd.